DAAD ösztöndíjak németországi továbbtanuláshoz és kutatáshoz 2013/2014

  • hír
2012.10.26.

Határidő: 

2012.11.15.

DAAD ösztöndíjak németországi továbbtanuláshoz és kutatáshoz 2013/2014

 

Pályázati határidő: 2012. november 15.

 

A Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) a magyar hallgatóknak, diplomásoknak és kutatóknak valamint tudományos fokozattal rendelkező főiskolai, egyetemi oktatóknak és kutatóknak minden évben németországi tanulmányi és kutatói ösztöndíjakat kínál.

 

A 2012/2013-es tanévben Magyarországon körülbelül 140 ösztöndíjat ítélt meg a DAAD a következő programokban.

 

Pályázati határidő: 2012. november 15.

(Kivétel: A „Graduális ösztöndíj művészek és építészek számára”programon belül csak az építészeknek a beadási határidő: November 1.) A „Graduális ösztöndíj művészek és építészek számára” program kivételével pályáznia postai úton a Magyar Ösztöndíj Bizottságnál (MÖB) kell.

 

Hallgatói ösztöndíjak

Nyári egyetemi ösztöndíj hallgatóknak és diplomásoknak 3-4 hét nyári tanfolyam német felsőoktatási intézményben, valamint hozzá kapcsolódó nyelvoktató intézetben alapképzésen (bachelor) lévő hallgatók másodévtől pályázhatnak. Pályázni utolsó tanulmányi évben csak akkor lehetséges, ha a felsõoktatási intézmény igazolja a hallgató szándékát és lehetõségét tanulmányainak mesterképzésen való közvetlen folytatására. mesterképzésen (master) lévő hallgatók az első tanulmányi éven pályázhatnak (és nem pályázhatnak az utolsó tanulmányi évben). ösztöndíj összege: 650 €, részösztöndíj: 200 €, utazási támogatás: 200 €.

 

Ösztöndíjak diplomásoknak

Graduális tanulmányi ösztöndíj bármely tudományterület számára 10-24 hónap németországi továbbképzés (mester- vagy egyéb graduális képzés) a magyar diploma elnyerése után pályázásra azok a magyar egyetemek és főiskolák végzős hallgatói és diplomásai jogosultak, akik Németországban mester- vagy másoddiplomás képzésre felvételt nyerhetnek el pályázni már az utolsó tanulmányi éven is lehet (ösztöndíj közvetlenül a magyar diploma folytatásaként) ösztöndíj összege havonta: 750 €, egyszeri utazási támogatás: 200 €, adott esetben tandíj szemeszterenként max. 500 €.

 

Graduális ösztöndíj művészek és építészek számára

Csak a művészeti és zenei valamint építész szakos hallgatóknak 7-10 hónap művészeti továbbképzés ill. 10-24 hónap mester- vagy egyéb graduális képzés egy német művészeti-, zenei- vagy filmakadémián vagy főiskolán/egyetemen pályázni már az utolsó tanulmányi éven is lehet (ösztöndíj közvetlenül a magyar diploma folytatásaként) pályázatoknak az építészet szakterületéről november 1-ig és minden más művészeti szakterületről november 15-ig kell megérkeznie a DAAD bonni irodájába ösztöndíj összege havonta: 750 €, egyszeri utazási támogatás: 200 €, adott esetben tandíj szemeszterenként max. 500 €.

 

Kutatói ösztöndíj doktoranduszoknak és fiatal kutatóknak

1-10 hónap németországi kutatás egy német fogadó professzor felügyeletével kivételes esetekben az ösztöndíj időtartama akár 3 év is lehet, teljes komplett doktori értekezés megírása egy német egyetemen pályázni már az utolsó tanulmányi év alatt is lehet (ösztöndíj közvetlenül a magyar diploma folytatásaként) ösztöndíj összeg havonta: diplomásoknak 750 €, doktoranduszoknak 1000 € egyszeri utazási támogatás: 200 €.

 

Támogatási lehetőségek tudományos fokozattal rendelkező főiskolai, egyetemi oktatóknak és doktorált kutatóknak

Kutatói ösztöndíj tudományos fokozattal rendelkező egyetemi, főiskolai oktatóknak és kutatóknak doktorált kutatóknak és egyetemi, főiskolai oktatóknak kutatás időtartama 1-3 hónap támogatás összege havonta 2000 € a tanársegédeknek, adjunktusoknak és docenseknek támogatás összege havonta 2150 € a professzoroknak.

Ösztöndíj felsőoktatási oktatóknak a művészet és építészet szakterületéről magyar művészeti felsőoktatásban oktatók pályázhatnak művészeti és zenei területről valamint az építészet szakterületéről művészeti ösztöndíj időtartama 1-3 hónap támogatás összege havonta 2000 € a tanársegédeknek, adjunktusoknak és docenseknek támogatás összege havonta 2150 € a professzoroknak.

 

Ösztöndíj volt DAAD ösztöndíjasoknak

Pályázásra jogosultak azok az egykori ösztöndíjasok, akik legalább 10 hónapos ösztöndíjat vagy 6 hónapnál hosszabb ideig tartó kutatói ösztöndíjat nyertek el, valamint azok az egykori ösztöndíjasok, akik az NDK-ban legalább egy 10 hónapos ösztöndíj nyertek el kutatás időtartama 1-3 hónap támogatás összege havonta 2000 € a tanársegédeknek, adjunktusoknak és docenseknek támogatás összege havonta 2150 € a professzoroknak

 

 

Részletes információ:

DAAD Informationszentrum Budapest
Német Felsőoktatási Információs Központ
1073 Budapest, Erzsébet körút 50, Tel. (1) 413-7037, Fax (1) 413-7038
E-Mail: mailatdaad.info.hu

 

Forrás: Széchenyi István Egyetem