Tájékoztató a Magyar Építész Kamara tisztújító küldöttgyűléséről

  • közlemény
2013.11.15.

Határidő: 

 

Tájékoztató a Magyar Építész Kamara tisztújító küldöttgyűléséről 

 

A BME dísztermében került sor a Magyar Építész Kamara tisztújító küldöttgyűlésére. A négyévente megtartandó kamarai tisztségválasztáson, amelyen elnököt, három alelnököt és öt elnökségi tagot választanak, 305 küldöttből a délelőtt tízórai kezdésre 217 tag jelent meg, amely szám a későbbiekben 252-re növekedett.

 

A megjelenteket Noll Tamás, a MÉK elnöke, illetve Dr. Becker Gábor, a BME Építészmérnöki Kar dékánja, valamint Barsiné Pataki Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnök asszonya köszöntötte. Mind a MÉK, mind az MMK elnöke kiemelten foglalkozott a 2014-20 közötti EU programok lebonyolításának alapelveiről szóló, 2013. október 11-én megjelent 1731/2013. kormányhatározattal, annak is az 5. pontjával, amely a mérnöki szakmákat alapvetően érintheti. Ez kimondja, hogy az önkormányzatoknak és az állami intézményeknek a jövőben lehetőleg saját erőforrásból kell biztosítaniuk a pályázatok tervdokumentációinak az elkészítését, ami burkoltan az állami tervezőintézetek létrehozását jelentheti. E kormányhatározattal kapcsolatban mindkét kamarai elnök a kormányzattal történő egyeztetés szükségességére a hívta fel a figyelmet.

Noll Tamásnak, a MÉK leköszönő elnökének az elmúlt négy év munkáját összefoglaló beszámolója után került sor a három elnökjelölt, Eltér István, dr. Hajnóczi Péter és Noll Tamás tízperces elnöki programbeszédére, majd az elnökválasztásra.

 

Az első forduló nem hozott eredményt, ekkor Eltér István visszalépett, dr. Hajnóczi Péter javára. A második fordulóból dr. Hajnóczi Péter (PMÉK) került ki győztesen, s lett a MÉK új elnöke.

 

Alelnöki tisztségre nyolcan pályáztak, közülük Eltér István, Szalay Tihamér és Turi Attila (PMÉK) kapták a legtöbb szavazatot.

 

Elnökségi tagok a következők lettek: Dulácska Zsolt, Kalo Emese (PMÉK), Körmendy János, dr. Makovényi Ferenc, Pálfy Sándor DLA (PMÉK)

Etikai-fegyelmi Bizottság tagjai: dr. Bácsalmásy Zoltán, B. Szabó Veronika (PMÉK), Kőnig Tamás DLA, Müller Mária, Puskás Péter,  Semsey Judit, S. Zlamál Ilona

 

Felügyelő Bizottság tagjai: Csapó Balázs, Kampis Miklós, Lente András, Marosi Miklós, Schwarczuk Ágnes

 

A megválasztott kollégáknak gratulálunk és sikeres munkát kívánunk!