Budapest Építészeti Nívódíja 2021

  • pályázati felhívás
2021.07.02.

Határidő: 

2021.09.06.

 

Budapest Építészeti Nívódíja 2021

 

Budapest egyik különlegessége az az értékekkel és hagyományokkal teljes építészeti örökség, amely a város létrejötte óta tükrözi az itt élő emberek státuszát, gondolatait, környezetükhöz fűződő viszonyát. A város egyedi fekvéséből és az ezerarcú városnegyedekből eredően mindez egyszerre nyilvánul meg egyedi karakterekben és az adott helyzetre adott megoldások változatosságában. Örökségünk sokszor ellentmondásos – gondoljunk csak a XIX. századi ingatlanspekuláció szülte gangos bérházak szűk udvaraira, amelyekre ilyen mennyiségben nem találunk a világon máshol példát – ugyanakkor reflektál Budapest hullámvasútszerű történetére, és nélküle ma már nehéz lenne elképzelni a várost.

 

A XXI. században sok más területhez hasonlóan az építészet is jóval komplexebbé vált, az épületek azonban ugyanúgy a társadalom tükreiként szolgálnak. Megjelennek olyan új elemek, amelyek a klímaváltozás – különösen a szélsőséges hőmérsékleti- és csapadékviszonyok – okozta elvárásokra adnak feleletet, és szépségük mellett az élhetőséghez is hozzájárulnak. Évről évre számtalan alkotás születik, amely megérdemli és igényli a reflektorfényt, és azt, hogy mintául állítsuk őket az ember és épített környezete közötti kapcsolat színvonalas megteremtésére.

 

A Budapest Építészeti Nívódíja kezdeményezés ennek a küldetésnek tesz eleget: azokra a megoldásokra irányítja a figyelmet, amelyek a városi élet fokozódó kihívásai között mégis élhetővé teszik Magyarország egyetlen metropoliszát.

 

Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara, valamint a Budapesti Építész Kamara és a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága támogatásával a Lechner Tudásközpont együttműködésében megvalósuló Budapest Építészeti Nívódíja pályázat minden szempontból igyekszik megragadni az építészet értékteremtő voltát, kiemelni a jó és követendő megoldásokat, a kimagasló minőséget, és ezek elismerésével példát mutatni.

 

A 2021. évi pályázat Bírálóbizottsága:

 

Elnök:

Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes

 

Tagok:

Erő Zoltán építész, Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztály, főépítész, főosztályvezető

Bardóczi Sándor tájépítész, Budapest Főváros Önkormányzata, mb. főtájépítész

Csapó Balázs építész, Budapesti Építész Kamara, elnök

Benczúr László építész

Nagy Csaba építész

Soltész Noémi építész

Zoltán Neville építész

 


 

A PÁLYÁZAT KIVONATA

 

A PÁLYÁZAT CÍME

 

Budapest Építészeti Nívódíja 2021

 

LEBONYOLÍTÁS

 

A pályázat kiírója:
Budapest Főváros Önkormányzata

 

A pályázat lebonyolítója:
Budapesti Építész Kamara

 

A pályázat informatikai hátterét biztosítja:
Lechner Tudásközpont

 

A PÁLYÁZAT CÉLJA

 

A pályázat célja, hogy elősegítse az új értékek teremtését, a hagyományos értékek megőrzését, valamint az építészeti és környezeti kultúra fejlődését. A pályázat kiemelt feladata, hogy elismerje és megismertesse a városképet formáló építészeti alkotásokat, bemutassa az igényesen megtervezett és létrejött alkotásokban résztvevők példaértékű együttműködését a további magas színvonalú, innovatív beruházások ösztönzése érdekében. Cél, hogy a Budapest Építészeti Nívódíja 2021 odaítélésével a legkiemelkedőbb alkotások megkapják a megérdemelt figyelmet és nyilvánosságot.

 

A JELÖLHETŐ ALKOTÁSOK KÖRE

 

A pályázaton olyan Budapest közigazgatási területén található alkotások vehetnek részt, amelyek Budapest építészeti arculatát vagy egy városrész használatát, megjelenését javítják. Az alkotás lehet megvalósult új, illetve rehabilitált épület, építmény, közterület, belső tér.

 

A PÁLYÁZATON VALÓ RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI

 

Pályázatot nyújthat be az épület felelős tervezője önállóan vagy az építtetővel (tulajdonossal) közösen (továbbiakban együtt pályázó).
Egy alkotás csak egy pályázatként vehet részt. Ugyanazon pályázó több alkotással is pályázhat.

 

A pályázatra olyan alkotással lehet jelentkezni, amelynek használatbavételi engedélye 2018. július 2. – 2021. július 1. között vált jogerőssé vagy ebben az időszakban adták át (nem építési engedély köteles építmény esetén).

 

Nem vehet részt a pályázaton olyan alkotás, amely korábban már Budapest Főváros Önkormányzata Építészeti Nívódíja, a Budapesti Építész Kamara Építészeti Nívódíja, vagy Budapest Építészeti Nívódíja pályázaton érvényes pályaművel indult, függetlenül annak eredményétől.

 

A PÁLYÁZAT JELLEGE, FORMÁJA

 

  • A pályázat jellege: NYÍLT
     

A PÁLYAMŰVEK DÍJAZÁSA

 

A Bírálóbizottság egy díjazottat választ, amelynek a Budapest Építészeti Nívódíja 2021 címet adományozza. Több kiemelkedő színvonalú, a maga nemében példamutató, vagy partnerségben létrejött, de különböző típusú (funkciójú, léptékű) alkotások esetén, a Bírálóbizottság két díjat is kiadhat, továbbá javaslatot tehet Budapest Építészeti Nívódíja Dicséret odaítélésére. Megfelelő kiemelkedő színvonalú pályamű hiányában a díjat a Bírálóbizottság nem köteles kiadni. Az elismerés pénzjutalommal is jár, amelyre maximum bruttó 4.000.000,- Ft (azaz négymillió forint) áll rendelkezésre, azonban a Bírálóbizottság nem köteles a teljes összeget felhasználni. Egy díj összege nem lehet kevesebb, mint bruttó 500.000,- Ft (azaz ötszázezer forint).

 

A részletes kiírás és mellékletei regisztrációt követően letölthetők.

 

 

A PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSÁNAK / FELTÖLTÉSÉNEK HATÁRIDEJE

 

2021. szeptember 6. (hétfő) 16.00 óra

 

 

KAPCSOLAT

Email: bpnivodijatbek.hu

További információ: http://bpnivodij.hu/

 

 

Forrás: https://www.bek.hu