Megújításra került a főépítészi vizsgáztatás rendszere

  • közlemény
2021.07.09.

Tájékoztató

 

A főépítészi tevékenységről szóló 190/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet) 2021. május 13. napon hatályba lépett módosításával a főépítészi feladatok és foglalkoztatási feltételek mellett meghatározásra kerültek a főépítészi vizsga szervezésével kapcsolatos feladatok és felelősök is.

 

A Rendelet értelmében a főépítészi vizsga célja, hogy az arra jelentkező számot adjon a területfejlesztéssel és -rendezéssel, a településfejlesztéssel és -rendezéssel, a településkép-védelemmel, a kulturális örökség védelmével, a világörökséggel, továbbá az építésügyi igazgatással kapcsolatos, a főépítészi feladatok ellátásához szükséges ismereteiről.

 

A Lechner Tudásközpont a Főépítészi Képzési Felületen (http://foepiteszivizsga.e-epites.hu) keresztül biztosítja az állami főépítészek számára a lehetőséget a főépítészi vizsga időpontjainak elektronikus meghirdetésére, a jelentkezés koordinálására, valamint a vizsgák eredményeinek vizsgaszervező rendszerben való elektronikus kezelésére.

 

A Főépítészi Képzési Felületen a jelentkező hozzáférhet a főépítészi vizsgához szükséges jogszabályok gyűjteményéhez, a vizsga eljárásrendjéhez és a kidolgozott tananyagokhoz egyaránt. A főépítészi vizsgára történő jelentkezéshez a honlapon előzetes regisztráció szükséges.

 

Regisztrációt követően, a megfelelő helyszín és időpont kiválasztásával a jelentkező tájékozódhat a jelentkezési határidőről, a vizsgát megelőző szakmai konzultációs időpontokról, valamint a vizsgát szervező állami főépítész e-mailes elérhetőségéről is. A jelentkezéssel egyidejűleg benyújtandó a kitöltött „Jelentkezési lap” űrlap, a szakirányú végzettséget igazoló oklevelek egyszerű másolata és főépítészi vizsga alóli részleges mentesség kérése esetén a „Kérelem” űrlap a szükséges alátámasztó iratokkal.

 

A felhasználó a vizsgát követően a honlapon a „Vizsgaeredményem” almenü alatt tájékozódhat az elért eredményéről. Sikeres vizsga esetén innen letölthető a „Bizonyítvány” is.

 

A Rendelet 4. § (3) bekezdése alapján a főépítészi vizsgát és az azt megelőző konzultációt az önkormányzati főépítészek tekintetében az illetékes állami főépítészi hatáskörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal bonyolítja le.

 

A honlappal és regisztrációval kapcsolatos technikai jellegű kérdések esetén a jelentkező az alábbi telefonszámokon és e-mail címen tud segítséget kérni:

Telefon: +36 (1) 884-2528
Mobil: +36 (30) 283-7937

E-mail: foepiteszivizsgaatlechnerkozpont.hu

 

Vizsgaszervezéssel, mentességi kérelemmel kapcsolatos kérdések esetén a vizsgát szervező állami főépítész e-mailes elérhetőségén kaphat bővebb tájékoztatást.

 

Budapest, 2021.07.09.

 

Forrás: https://mek.hu/