KREDIT HAJRÁ: Gyűjtse össze elmaradt pontjait kedvező áron, most egy nap alatt! 4 előadás - 2 téma - 3 pont MÉK - 2,5 pont MMK

 • továbbképzés
2013.06.11. 12.45 - 19.00

Előadások:

1.  12.45-15.45  A keresztes háborúk - Az iszlám és a bizánci építészet elterjedése (MÉK 1,5p / MMK 1,5p egyéni / 2800,-Ft)
2.  16.00-19.00  Környezettudatos építés A -tól Z -ig (7) - Környezettudatos építés a gyakorlatban (MÉK 1,5p / MMK 1p / 2800,-Ft)

Az előadások külön-külön is látogathatók, ezért minden előadásra külön jelentkezés szükséges!
.
----------------------
A keresztes háborúk - az iszlám és a bizánci építészet elterjedése
Előadó. Rabb Péter PhD.
.
Az előadás az iszlám és a keresztény világ első, és évszázadokig (pontosabban az Oszmán Birodalom térhódításáig) legintenzívebb kapcsolat-felvételenek a keresztes hadjáratok tekinthetők. A Hispániában és a Szentföld tágabb környezetében (Konstantinápolytól Egyiptomig) zajló évszázados eseménysor nemcsak hadtörténeti szempontból érdekes, de az építészettörténet számára is tartogat érdekességeket. Az előadás ezekből kíván ízelítőt nyújtani.
.
1. rész                        
Előzmények: az iszlám térhódítása, az Omajjád-kalifátus diadala és bukása, az Abbászidák uralma. Bizánc térvesztése, a birodalom gazdasági és katonai összeomlása. A szunnita és síita államok létrejötte és egymáshoz való viszonyuk Észak-Afrikában és a Szentföld tágabb környezetében. A török népek és államok szerepe.
Hispánia:
Keresztény államok az Ibériai-félszigeten: Asztúria (718), León (900 k.), Kasztília 910 k.), Navarra (905 k.) és Aragónia. Az első uralkodói központok (Oviedo, León), ill. szakrális építészeti emlékek (San Salvator, Oviedo; Santa Cruz, Cangas de Onis; San Juan, Santianes de Pravia; San Miguel de Lillo) A zarándok-építészet kezdetei: Santiago de Compostela. Katalónia (Santa Maria, Ripoll; San Miguel, Cuxa; San Miguel, Tarrasa; San Pedro de las Puellas, Barcelona) építészete.
.
A reconquista folyamata (1064-1480). A mór állam visszaszorulása: az Almorávidák (1073-1147, Murcia) és az Almohádok (1130-1276, Sevilla) uralkodása. Az utolsó fellángolás: a Naszrid-dinasztia (Granada). A mór kultúra kisugárzása: a mozarab és a mudejar kultúra.
.
2. rész
.
Szentföld és Egyiptom: a klasszikus keresztes hadjáratok (1096-1272) története, a szentföldi államok létrejötte, majd bukása. 
A bizantizáló romanika: a keresztes hadjáratok által Európába közvetített bizánci építészet elterjedése.
.
-------------
Környezettudatos építés a gyakorlatban
.
A továbbképzés a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) szakmai támogatásával jött létre.
.
A környezettudatos, energiatudatos tervezés nem ördöngősség, csupán egy másfajta gondolkodás és a szakági tervezőkkel való partneri együttműködés, amit érdemes és kell alkalmazni.
.
Címszavakban: Ember és környezet kapcsolata, fenntartható fejlődés, fenntartható épületek, komfortérzet szempontjai, ökológia, anyagáramok, tudatos fogyasztás, felelős termelés, fenntartható település tervezés. Az épített környezet ökológiai lábnyoma.

.
Előadások:

 •     Kazinczy Gyöngyvér okl. építészmérnök
      Környezettudatos tervezés lépésről lépésre a gyakorlatban
  Egy ház tervezésénél és megépítésénél az esztétika, a funkció, a gazdaságosság mellett a környezetbarát anyagok használatára és az energiatakarékosságra is gondot kell fordítani. Az energiatakarékosságról manapság sok szó esik, de a környezetbarát és egészséges építőanyagok megválasztásáról, a valóban passzív 'épületgépészeti' megoldásokról, a szelíd technológiákról már kevésbé.
      ...pedig a fenti szempontok együttes figyelembevételével megtervezett és kivitelezett épület nevezhető valóban fenntarthatónak.
   
 •     Varga Illés Levente építész-tervező szakmérnök
      fenntartHATÓSÁG vs. Kompromisszum
  Nem vásároljuk, mert azt sem tudjuk mi az. Nem rendeljük, mert nem divat, nem áruljuk, mert kicsi a haszonkulcsa. Nem tervezzük, mert nem értünk hozzá és minek is foglalkoznánk vele. Nem engedélyezzük, mert jogi nonszensz és ilyen különben sincs. Nem építjük, mert macerás építeni és nincs hozzá szakember. Nos, mindez az ökoház.
  Na de mi van akkor, ha az ökoépítész épít hajlékot családjának?    Kompromisszum. Hogy miért éppen kompromisszum? Mert ezzel a házzal a család kompromisszumot köt a környezettel és az ökológiai folyamatokkal.    Kompromisszum köttetik fogyasztásunk/igényeink és környezeti lehetőségeink között. A természet megadja nekünk azt, amit fenntarthatóan adni képes, mi pedig azzal jól gazdálkodva fordítjuk azt magunk boldogulására. Kompromisszumot két dologban nem kötünk: a maximális minőségre és a minimális környezeti terhelésre törekszünk. A ház még épül, de mesélni való akad bőven: hogyan tettem szert bontott téglára, hogyan szabadultam meg az azbeszttől, miért nem tisztíthatom saját szennyvízemet magam, hogyan (majdnem nem) kaptam engedélyt és kölcsönt, hogyan lehet újságpapírral szigetelni ... és még számos élmény, tapasztalat, keserűség a fenntartható épített környezet megvalósításának folyamatából és a friss tervekről.
   
 •     Farsang Attila, okl. építészmérnök, FRT Raszter Építésziroda Kft., MAPASZ elnökségi tag
      Alacsony energiaszintű épületek csomópont képzése
  Nem csak napjaink egyre növekvő energia árai, hanem a környezetvédelmi szempontok is arra intenek, hogy az építkezések előtt gondolkodjunk el a majdani épület fenntartási költségeiről.

--------
Helyszín: FUGA (Bp. V. Petőfi S. u. 5. )

--------

Jelentkezés:
www.epitesztovabbkepzo.hu
epitesztovabbkepzoatchello.hu (subject: jelentkez%C3%A9s%20-%20Keresztes%20h%C3%A1bor%C3%BAk)
1/784-17-91
--------

 

Beküldte: 

Admin Továbbképző (2013.03.06. 10.33)