Porta XXIX: Országház Látogatóközpont

  • továbbképzés
2014.11.27. 14.15

A Kossuth tér rekonstrukciójának generáltervezését a KÖZTI Zrt. 2012. április 3-án nyerte el. A tervezői csapatot Tima Zoltán Ybl-díjas vezetőtervező irányítja.
A tervezővállalat alvállalkozói a FŐMTERV Zrt., az UVATERV Zrt. és az S73 Kft., míg a beruházás lebonyolítója és műszaki ellenőre az Óbuda-Újlak Zrt volt.
.
A térrekonstrukció a közel hét és félhektárnyi terület teljes megújítását és új funkciókkal történő ellátását célozta meg.
A tér minden burkolt felülete megújult, nyáron párásítóval ellátott burkolatrészek enyhítik a forróságot. Eltűnt a teret elcsúfító oszlop- és kábelrengeteg, és egységes stílusú utcabútorok kerültek a térre, nem akadályozva ugyanakkor az Országházra való rálátást és fotózást.
A tér északi részén az Országház és az ún. Amerikai ház közötti részen létesült az a háromszintes mélygarázs, amely 591 gépkocsi, 10 motorkerékpár és 30 kerékpár parkolását biztosítja. A mélygarázs és az Országház északi homlokzata között, szintén a föld alatt helyezkedik el a közel 3000 m2-es Látogatóközpont, mely véglegesen megoldja az ide érkező látogatók 21. századi színvonalon történő kiszolgálását. A Látogatóközpontban kapott helyet a jegypénztár és az információszolgálat, a kávézó, a Parlament shop, két vetítőterem és egy közel 500 m2-es kiállítótér. Innen, az Országházat meglátogató vendégek egy föld alatti folyosón juthatnak be az épületbe. A Látogatóközpont egyben folyosót is nyit a Duna-parti sétányra. A megépített mélygarázst két árvízvédelmi kapu és két mobilgát védi a Duna áradásától.
Az Országház északi udvara alá süllyesztve újra megnyílt a hajdani Országgyűlési Múzeum, amely önállóan is látogatható.
.
forrás: www.nemzetfotere.hu
fotó: Bódis Krisztián

-----------------
Akkreditáció: MÉK 1 pont
részvételi díj: 2500,- Ft/fő
.
Találkozó: Bp. V. Kossuth tér, Kossuth emlékműnél
.
Előzetes regisztráció a porgram aloldalán.
.
.

----------------------

Beküldte: 

Admin Titkárság 1 (2014.11.17. 12.53)