Budakeszi, Széchenyi (Kerekmező ) Általános iskola
  • Jellege:
    iskola
  • Helyszín:
    Budakeszi, Márity utca
  • Tervezés éve:
    2017
  • Befejezés éve:
    2020

Alkotás bemutatása

Általános Iskola
Budakeszi
2017
Dénes Eszter írása

„Iskola: a tanulás- és az élet tere.”

A ház nemcsak ház, hanem segítő tér, üzenet. Egy iskola esetében az Alma Mater, melyre évtizedek után is emlékezünk, melynek illata, sugárzása, társaink mozgása, a „mi helyünk” hangulata elkísér bennünket.
A 16 tantermes, tornacsarnokkal kiegészített általános iskola egy félkör alaprajzú, dél fele egyszintnyi magasságot lejtő kertvárosi telken áll. E szinte lehetetlen adottságokra nyújtott megoldást a zárt udvar köré szervezett, négy épületszárnyból álló, az ízesülési pontokon átjárókkal áthasított épülettömeg. E kerített tér az iskolák archetípusát adó a középkori kolostorudvarok leképezése. Egyfajta gravitációs térré lényegül át: szervezi az iskola belső világát, szociális katalizátor, mely segíti az közösség intenzívebb megélését, miközben az egyéni és társas élethelyzeteknek egyaránt otthont ad.
A tömeg- és a téralakítás vezérelve a struktúra dinamizmusának kezelése, a kitörő és bezáruló tömegek, a formák harmóniájának kialakítása volt. Az épület változó elemnagyságú fő és al-tömegekre bomlik, a telket határoló beépítésre jellemző kakófóniával keres egyensúlyt a hullámzó tetők játéka. A vakolt jellegű, közel 80 méteres főhomlokzat a környező társasházak léptékében és ritmusában tagolódik kisebb egységekre. Kialakítására egyfajta festői logikát tükröző kreatív rendetlenség jellemző, feszes szerkesztettség helyett teret adva a játékosságnak, az emberinek. A hangsúlyos főbejárat és a galériás központi aula a funkcióhoz méltó tartást követel meg a belépőtől. A tantermek elrendezése a takarékos terület felhasználású, hagyományos közép—és oldalfolyosós rendszert követi. A gazdaságos megvalósíthatóság és a használati komfort maximális biztosítása mellett a belső kialakítás a túlzó intellektuális komolyság helyett elsősorban egyfajta lelkesítő és felszabadító téralakításra törekszik. Egyensúlyt teremt az egyéni és a közösségi terek között, az aulába és tornatermi galériába kötött, körbejárható közlekedőrendszer a közös vonulás és az egymás megfigyelését célzó elvonulásra is alkalmas, figyelembe véve a kamaszok igényeit. Nem pusztán folyosó: térbővületei, ülőfülkéi „saját helyeket”, zugokat nyújtanak, vonalvezetésük a belső udvarra orientált, ritmikusan kialakított vizuális és közlekedési kapcsolatokkal.
Az építészeti formavilág a belső udvaron gazdagabb, mint a külső felületeken. Térfalai egy városi tér elemeiből - árkád, passzázs, háromszintes nagyított tornác - épülnek fel. Saját világ ez, a valódi történések színtere, ahol egy oldott, sokfajta helyet integráló téralakítás és egy melegebb hangulat megteremtése volt a cél. A terepadottságból következő szintkülönbséget egy spanyol lépcső hidalja át, nézőtereként olyan iskolai vagy kulturális eseményeknek, melyek során a közösségi dimenzió kiteljesedéseként az udvar köztérré lényegül át.
Az üres tér maga a kétszintes udvar, mely mindig orientál, a folyosók, melyek kapcsolata ezzel ritmikusan elrejtőzik, s előtűnik, a részletek gazdagsága az állandó impulzust adják: ez a te tered, ez a te iskolád. Reménykedem benne, hogy képes lesz patinaként, és nem pusztulásként befogadni az időt, s falain átsugárzik majd egy közösség története. Teret ad nem csak az oktatásnak, de egy lakóközösség kulturális életének is. Ezt szolgálja a részletgazdagság, a tapinthatóságig lebontott gondolat megjelenítése.
Az udvar csendje az, amit „méretezett” építészeti elemeinkkel mint hangulatot alakítottunk ki, mely önmagában ( de persze értelmetlenül) létezik a használók nélkül is, s mely segíti őket abban, hogy az üres térben megérezzenek valamit a világ végtelen lehetőségeiből: a zárt udvarban a szabadság eszméjéből.



Épült a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében
Építtető: Nemzeti Sportközpontok, Kovács Norbert főigazgató
Társfinanszírozó: Budakeszi Város Polgármesteri Hivatala, dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester
Lebonyolító: BMSK Zrt, Medvigy Mihály vezérigazgató
Kivitelezés: ÉPKAR Zrt.−ZERON Zrt. konzorcium
Tervezés: Triskell Kft., Turi Attila építész

Munkatársak:
Építészet:Turi Gergő
Robitsko Davor
Töviskes Csilla
Kiss Márta
Bárdi Tibor (Linea Kft.)
Tartószerkezet: Pongor László
Szikora Miklós
Épületgépészet: Kőrös-Consult Kft.
Elektromosság: DNB Kft., Barta Tibor
Tűzvédelem: Horváth Lajos


Társszerzők

Bárdi Tibor
Robitsko Davor
Turi Gergő

Galéria

Képek: 14

Feltöltések

18_19_Budakeszi_iskola.pdf Megtekintés

Turi Attila további alkotásai

További

47

alkotás

található weboldalunkon

Összes megtekintése

Felfedezés

Böngésszen tovább a kamarai Tagok és Alkotásaik között.

Alkotók megismerése Alkotások felfedezése