Családi ház-Bp.XII
  • Jellege:
    családi ház
  • Helyszín:
    Budapest, XII.
  • Tervezés éve:
    2006
  • Befejezés éve:
    2008

Alkotás bemutatása

Az erős lejtésű telken álló ház a szintek között kapcsolatot teremtő két, a lép- csőház mentén ízesülő tömegre oszlik, amelyet a nappali nagy belmagasságú tere fog össze. A feszes alaprajz nem lép ki a merőleges szerkesztési rendből. A festői logika mentén komponált, erő- teljes horizontális és vertikális hang- súlyokat mutató homlokzat nyugalmat sugároz. A domináló tégla látványát rakott kő és nyersfa-felületek oldják. A korai munkák vadsága visszaszelídülni látszik, a ház részletképzéseiben azonban mégis egyfajta romantikát képvisel. Az igényes megbízónak köszönhetően a tervezést mind a belső, mind a kert irányában folytatni lehetett, így egységes mű jöhetett létre.
Dénes Eszter írása


Kert tervező Buella Mónika
Belsőépítész Dunja Lasin

A hegyvidék csendes zsákutcájának végén fekvő telek közvetlenül határos az erdővel. A z erősen lejtős telek beépítése a szigorú helyi szabályozás betartása mellett kalandos feladatnak számit. A 30%-os lejtés miatt az utcai szinten kialakított bejárat és gépkocsi tároló a tetőtérbe került. A két egységként kialakított alaprajzi szervezés egy utcára merőleges keleti hosszárnyra és a garázst is magába foglaló négyzetes tömegre tagozódik, melyet a nappali kétszintes tere fog össze. A bejárat és a lépcső a két tömeg között húzódik, mintegy külső térben vezet. A kompozíció szerkesztési középpontja a nappaliban elhelyezett kandalló a kő burkolatú kéménnyel.
A homlokzati kialakításban a környezetben látható sziklák inspirálták a homlokzat alakítást. A bejárati híd mellett, a keleti homlokzaton és a nappali középtengelyeiben kialakított sziklaszerű kőszálak tagolják a Rőben tégla falburkolatot. A homlokzat az északnyugati saroknál, a garázs mellett Finnforest lemez burkolatra vált, melyet az ácsszerkezet gerendái tagolnak. A tetőidom kialakításában is megjelenik a ház tagoltsága: a két épületszárnyat laposabb, cinklemez fedésű tetőszerkezet köti össze.
Az igényes és tájékozott Megbízónak köszönhetően a tervezést mind a belső, mind a kert irányában folytatni lehetett, így egységes mű jöhetett létre.

Galéria

Képek: 10

Feltöltések


Az alkotáshoz nem tartoznak feltöltések

Turi Attila további alkotásai

További

47

alkotás

található weboldalunkon

Összes megtekintése

Felfedezés

Böngésszen tovább a kamarai Tagok és Alkotásaik között.

Alkotók megismerése Alkotások felfedezése